Rolsteigers verandering

Geplaatst in: Nieuws, door: Mustafa op 12 oktober 2017 14:54

Rolsteigers veranderingen

* De infographic mag geplaatst worden op uw blogartikel/ website. Graag wel onder de bronvermelding (Bouwbox en www.bouwbox.nl).Onderstaand ziet u wat er verandert in de regelgeving per 1 januari 2018.

Bestaande regels

  1. - Voldoende instructie
  2. - Geldige keuring
  3. - Rolsteiger onderdelen niet verwisselen met onderdelen van andere rolsteigers
  4. - Opbouwen volgens handleiding
  5. - Alle wielen op de rem
  6. - Let op maximale opbouwhoogte en werkbelasting

Weet jij hoe het moet?

De regelgeving inzake gebruik van rolsteigers wordt ook deels behandeld tijdens een VCA cursus, dit is echter onvoldoende instructie! Er is altijd een specifieke instructie noodzakelijk, aangevuld met bijvoorbeeld een toolboxmeeting.

De belangrijkste wijziging

Verplicht vanaf 1 januari 2018

Tijdens op- en afbouwen van rolsteigers moet altijd een degelijke leuning aanwezig zijn

Wat kan je doen in de praktijk

Een leuning element vervangt de diagonalen en de horizontalen. Deze wordt op hoogte geplaatst voordat de werkvloer gelegd wordt. Hierdoor kan een werkvloer altijd veilig betreden worden.

Betere borging veiligheid

Deze werkwijze zal meer veiligheid bieden tijdens werken op, en bij het op- en afbouwen van de rolsteiger.Oude rolsteigers mogen na 1 januari nog wel gebruikt worden. Wanneer je in staat bent om op een andere aantoonbare manier hetzelfde beschermingsniveau te bieden, dan ben je daar vrij in. Bij de oude opbouwmethode is de kans groot dat het valgevaar niet afdoende wordt afgedekt.