Zelf instellen
Bekijk de uitleg over de cookies die we gebruiken en stel jouw persoonlijke voorkeur in.
Onder deze tekst vind je op de site van FNV Bouw een invulveld om onveilige situaties in de bouw te melden.
Hoe vaak hoor je het niet:
"Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel"
"We werken hier veilig of we werken niet"
Oneliners om als bedrijf uit te stralen dat er veilig gewerkt wordt. En toch: in de eerste 6 maanden van 2016 hadden we 56% meer dodelijke ongevallen dan in de zelfde periode van 2015. Dit zijn cijfers die FNV Bouw bewegen om een meldpunt te openen. Hier kan zelfs anoniem gemeld worden.
Als oorzaken van de ongevallen worden genoemd: werkdruk, valgevaar en tillen. Maar, is veiligheidsbewustzijn eigenlijk niet het grootste gevaar? We noemen dit ook wel veiligheidsgedrag. We weten wel hoe het moet (in de meeste situaties), we doen het alleen niet altijd. Waarom is dat? Tijdgebrek? Geld gebrek? Het niet belangrijk vinden? We doen het al jaren zo?
Het is van groot belang dat we bewuster omgaan met de situaties die we tegenkomen. En natuurlijk dat we ook handelen in situaties die maatregelen vereisen. Door veiligheidsgedrag kunnen we situaties beter beheersen.
Voorlichting en instructie kunnen gebruikt worden om veiligheidsgedrag te verbeteren waardoor we het normaal gaan vinden. Met regelmaat herhalen zodat het gewenste niveau bereikt wordt. Denk hierbij aan een Toolboxmeeting met onderwerpen als LMRA, omgang met collega's, werken op hoogte, werken op steigers en rolsteigers, werken met hoogwerkers en heftrucks, handmatig tillen enz.
Alleen veiligheidsgedrag is dan ook weer niet voldoende, bedrijven moeten dit ook standaard in hun beleid doorvoeren en de medewerkers ook de tijd en middelen beschikbaar stellen om veilig te kunnen werken.
De titel is dus wel "Heb jij het lef om veilig te werken?" maar misschien nog beter:
"Heb jij het lef om onveilig werken te melden?"
Tweet |